Søvnproblemer: Her er 13 gode råd

Picture of Monique Westermann

Monique Westermann

Mange af os kender sikkert til søvnproblemer i forskellig grad og perioder i vores liv. Her vil jeg blandt andet skrive om mine søvnproblemer, tvangstanker, mareridt, søvnparalyse og dele 13 søvnråd jeg fik af mine psykologer.  

Søvnproblemer allerede som barn
Jeg kan huske, at jeg altid har følt mig utryg, før jeg skulle lægge mig til at sove. Jeg havde en del mareridt allerede dengang og sov ret uroligt. Jeg skulle sove med lyset tændt, døren stående på klem og havde det ikke godt med at sove ude ved veninder og familie.
   Jeg havde desuden tvangstanker. Ting jeg skulle gøre, før jeg lagde mig til at sove. Dette havde jeg ikke samme mulighed for at gøre, når jeg sov ude og blev derfor meget stresset, drænet og ind i mellem angst. Kan huske at jeg altid bare gerne ville have det overstået og prøvede at undgå at sove ude, så meget som muligt, uden at være en alt for dårlig veninde.
   Jeg husker at jeg skulle overnatte på skolen med min klasse. Jeg var omkring 10 år gammel og kan huske at jeg ikke havde lyst til at tage af sted og i hvert fald slet ikke sove der. Men da det forventedes af mig af både lærere, veninder og forældre, gjorde jeg det alligevel. Det var hyggeligt nok det meste af tiden, men det drænede mig fuldstændigt. Den nat vågnede jeg af mareridt og skreg ”MOR! MOR!” ud i lokalet hvor vi alle lå og sov, og som børn nu engang er, kunne de ikke lade være med at grine og drille mig med det i noget tid efter. Jeg begyndte at frygte at reagere sådan foran skolekammerater igen og blev endnu mere angst for at sove ude.

De forvirrende teenageår
Mine teen-år var en rodet tid i mit liv. Jeg havde fået nogle traumer og havde dårligt selvværd og selvtillid. Det er normalt for teenagere at føle sig forvirret over hvem de er og hvor de passer ind, men jeg var forvirret og usikker i en grad, at det gik hen og udviklede sig til angst og svær depression og begyndte at isolere mig mere og mere.
Der var naturligvis mange andre grunde til min angst og depression opstod. Men det resulterede altså i, at jeg sov det meste af mine teen-år væk, på trods af at jeg sov dårligt og uregelmæssigt. Jeg var begyndt at vænne mig til de ubehagelige drømme. Hvad andre ville beskrive som mareridt, var nu bare drømme. Kun de allerværste mareridt, som jeg vågnede af, kaldte jeg for mareridt. Dog var påvirket af mine drømme næsten hver gang jeg vågnede og følte mig træt, uanset hvor meget jeg sov.

Søvnparalyse aka søvnlammelse
Som syttenårig oplevede jeg søvnlammelse for første gang. Jeg husker at drømme om en atombombe, hvor jeg oplevede eksplosionen og døde i min drøm. Normalt ville man vågne, af at dø i en drøm, men ikke her. I stedet blev der kul sort. Jeg begyndte at tænke, som om jeg var vågen: ”Hvorfor vågner jeg ikke? Er jeg rigtig død…?”. Først cirka 15 sekunder efter kunne jeg åbne mine øjne og se ud i rummet. Dog fandt jeg hurtigt ud af, at min mund og krop ikke fulgte med min hjerne, som ellers var helt vågen nu. Jeg kunne ikke sige en lyd eller bevæge mig. Jeg blev bange og prøvede forgæves at skrige, men der kom ingen lyd ud. Først efter 1-2 minutter (det føles som længere tid, når man er i det), kunne jeg bevæge mig igen. Jeg blev totalt paranoid. Drømmen føltes så ægte og den tilstand jeg var i bagefter, gjorde at jeg løb grædende ned til min far, mens jeg panisk kiggede ud ad vinduerne hvert tiende sekund, i frygt for at der skulle springe en bombe. Selv min far begyndte at se skræmt ud, efter at høre om min oplevelse og se hvordan det påvirkede mig og prøvede at berolige mig ved at overbevise mig om, at der ikke ville ske noget. Der skete naturligvis heller ingenting, men der gik noget tid før jeg fandt ud af hvad den tilstand jeg var i, var for noget.

Den dag i dag
Jeg lider stadig af søvnparalyse den dag i dag. Der kan gå måneder imellem at det sker, hvor det i andre perioder kan vende tilbage flere nætter i træt. Jeg har fundet ud af at det bliver trigget af stress, uregelmæssige søvnvaner og søvnmangel.
   Jeg har stadig søvnproblemer og dårlige drømme hver eneste nat. Jeg sover utrolig let og vågner hver gang jeg vender mig i sengen, eller der er den mindste lyd i rummet. Det er der fordele ved, men det gør også, at jeg på trods af at der på uret står, at jeg får de timer jeg skal have, sover så uroligt at jeg er træt uanset hvor mange timer jeg har sovet. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har følt mig veludhvilet og selvom jeg er træt hele tiden, har jeg problemer med at falde i søvn.
   I perioder kan det føles direkte ubehageligt for mig at skulle sove, på grund af gentagende mareridt og søvnlammelser. I de perioder kæmper jeg for, at holde mig vågen indtil jeg ikke kan holde mine øjne åbne mere. Omvendt kan jeg på de dage hvor jeg gerne vil sove og føler mig tryg nok til det, ikke falde i søvn. Enten fordi der er en indre uro der holder mig vågen, tankemylder, en uforklarlig indre energi eller også bliver jeg meget kreativ. De bedste ideer kommer altid om natten, som jeg har svært ved at lægge til side til næste dag.  
   På nuværende tidspunkt arbejder jeg sammen med min psykolog, på at få en døgnrytme, samt bedre og mere sammenhængende søvn, så jeg kan få mere energi og glæde, da søvnunderskud desværre trigger en masse dårlige følelser i én. Jeg har i første omgang takket nej til sovemedicin, da jeg helst vil klare tingene med naturlige metoder, terapi og selvudvikling, men udelukker det ikke, hvis det nu ikke lykkes.  

Søvnråd fra psykologen
1. Stå op på samme tid hver dag – det gavner med regelmæssighed.
2. Find dit eget søvnbehov.
3. Sov i et køligt lokale, der er mørkt eller med dæmpet lys.
4. Sov ikke om eftermiddagen.
5. Hav rolige aktiviteter de sidste timer før sengetid
6. Undgå skærme som TV, computer og mobil minimum en time før sengetid.
7. Få daglig motion – eventuelt en gåtur på cirka en halv time, helst i dagslys.
8. Spis regelmæssigt og ikke lige før sengetid – tom eller fuld mave forstyrrer nattesøvnen.
9. Drik ikke koffeinholdige drikke efter klokken fem – kaffe, te, cola, Red Bull m.fl.
10. Drik eventuelt varme drikke om aftenen – kamillete kakao, koffeinfri kaffe.
11. Et varmt bad før sovetid kan virke sløvende.
12. Læg dig kun i sengen når du er træt og skal sove. Stå ud af sengen og lav rolige aktiviteter i noget tid før du prøver at lægge dig i sengen igen.
13. Når du ligger i sengen:
– Giv slip på planlægning og grublerier – hav eventuelt en notesbog ved siden af sengen, så du kan skrive ned, hvad du skal huske dagen efter.
– Afdæmpet musik, kan virke afslappende.
– Spænde musklerne i 6 sekunder og derefter slappe af.
– Læse en kedelig bog.
– Koncentration på vejrtrækning (eventuelt meditation).
– Tælle får.


Monique Westermann

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Skriv et svar

Picture of Monique Westermann

Monique Westermann

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Mit vægttab

Fra trøstespisning og vægtøgning pga medicin til livsstilsændring, og hvordan jeg gik fra 88 til 69kg på fire

Læs indlægget »